Jedzenie tłustych ryb morskich (czyli np. łososia, makreli, śledzi) oraz unikanie czerwonego mięsa pozwoli ci zachować świetną pamięć do późnych lat życia - przekonują eksperci z University of Alabama na łamach pisma "Neurology".

Reklama

Ich dietetyczne zalecenie jest wynikiem badań z udziałem ponad 17 tysięcy Amerykanów w średnim wieku 64 lata. Naukowcy sprawdzali nawyki żywieniowe oraz zdolności poznawcze wolontariuszy przez okres czterech lat. Okazało się, że dieta obfitująca w ryby obniża ryzyko osłabienia oraz utraty pamięci aż o jedną piątą w porównaniu z osobami, które nie jedzą ryb.

To nie jest pierwsze tego typu badanie. Wiele wcześniejszych wykazywało zalety diety śródziemnomorskiej (jej podstawowym elementem są ryby), do których należy: długie życie i mniejsze ryzyko cukrzycy, otyłości, schorzeń serca i rozwoju nowotworów. Okazało się, że osoby na tej diecie były w późniejszych latach życia aż o 19 proc. mniej zagrożone problemami z pamięcią i zaburzeniami poznawczymi.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu

Reklama