Skinny noodles znany również jako konnyaku noodles to najmniej kaloryczny makaron na świecie. W 100 gramach zawiera jedynie 6,4 kalorii.
Żelowe nitki makaronu wytwarzane są z mąki produkowanej z warzywa o nazwie dziwidło (konjac), uprawianego w Chinach, Japonii i Indonezji. Wyciąg z dziwidła, często stosowany jest jako suplement diety w walce z otyłością. Zawiera on dużą dawkę glukomannanu, błonnika, który pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości.
Dodatkowo makaron nie ma tłuszczu, cukru, glutenu, jajek, mleka oraz tofu. Dlatego też jest doskonałą alternatywą nie tylko dla tych, którzy myślą o diecie, ale również dla osób, które zmagają się z alergią pokarmową.
Phil Lempert specjalista do spraw żywności i zakupów zauważa stale rosnąca popularność tego dietetycznego makaronu. Podkreśla również, że na tę modę na niskokaloryczne noodle wpływa również wzrastająca popularność diety bezglutenowej.
Jest on również doskonałą bazą do potraw, sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego też doskonale wchłania przejmuje smak sosów czy zupy.
Skinny noodles znany również jako konnyaku noodles to najmniej kaloryczny makaron na świecie. W 100 gramach zawiera jedynie 6,4 kalorii.
Żelowe nitki makaronu wytwarzane są z mąki produkowanej z warzywa o nazwie dziwidło (konjac), uprawianego w Chinach, Japonii i Indonezji. Wyciąg z dziwidła, często stosowany jest jako suplement diety w walce z otyłością. Zawiera on dużą dawkę glukomannanu, błonnika, który pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości.
Dodatkowo makaron nie ma tłuszczu, cukru, glutenu, jajek, mleka oraz tofu. Dlatego też jest doskonałą alternatywą nie tylko dla tych, którzy myślą o diecie, ale również dla osób, które zmagają się z alergią pokarmową.
Phil Lempert specjalista do spraw żywności i zakupów zauważa stale rosnąca popularność tego dietetycznego makaronu. Podkreśla również, że na tę modę na niskokaloryczne noodle wpływa również wzrastająca popularność diety bezglutenowej.
Jest on również doskonałą bazą do potraw, sam w sobie nie ma żadnego smaku, dlatego też doskonale wchłania przejmuje smak sosów czy zupy.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>