Naczynia wykonane z melaminy z pozoru nie są groźne, pod warunkiem, że wiemy, jak z nimi postępować. Jeśli lubisz zjeść gorącą lub kwaśną zupę z melaminowej miski, lepiej zmień swoje upodobania. Z badań naukowców z tajwańskiego uniwersytetu medycznego Kaohsiung wynika bowiem, że potrawy gorące lub kwaśne przyczyniają się do uwalniania melaminy z melaminowych powierzchni - donosi brytyjski dziennik "Daily Mail", powołując się na ustalenia uczonych.
Co to oznacza? Melamina to substancja, która ma duży wpływ na zdrowie. Kiedy trafia do organizmu, może wywołać kamicę nerek.
U osób, które jadły gorące zupy z melaminowych misek wykryliśmy aż osiem razy wyższy poziom melaminy niż u osób korzystających z naczyń ceramicznych - wyjaśnia dr Chia-Fang Wu z zespołu badawczego.
Melaminie lekarze przyglądają się od dawna. Jest tania w produkcji, a naczynia z niej wykonane są wytrzymałe i elastyczne, jednak jej wpływ na ludzkie zdrowie stawia pod znakiem zapytania zasadność wykorzystywania jej do produkcji przedmiotów mających styczność z żywnością.
Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że melamina podawana w jedzeniu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Kilka lat temu Chinami wstrząsnęła afera, kiedy okazało się, że wskutek skażenia mleka melaminą zmarło sześcioro dzieci, a około 300 tysięcy zachorowało.