Według chińskiej tradycji tylko zachowanie spokoju ducha i zaniechanie forsownych prac pozwala jesienią zachować dobry nastrój. Pomaga w tym również długi sen, który wzmacnia pierwiastek żeński Yang. Zapewnia to harmonię Qi (ducha).

Reklama

Zwyczaje chińskie nakazują spożywać w tym okresie pokarmy o dużej zawartości witamin i innych substancji odżywczych, aby przygotować ciało na długą zimę. Należy pamiętać, aby w tej stosunkowo suchej porze roku dbać o odpowiednie nawilżenie płuc, które są w tym czasie narażone na infekcje. Działa to także znakomicie na podniesienie poziomu pierwiastka męskiego Yin.

W tym okresie zalecane jest picie dużej ilości wody, zielonej herbaty i mleka sojowego. Dbające o zdrowie chińskie rodziny zwiększają porcje spożywanych świeżych owoców, warzyw i kleiku ryżowego.

Dwie tradycyjne potrawy chińskie, które pomagają wzmocnić ciało w okresie jesiennym, to rosół z kurczaka z ziołami i orzechy w miodzie.

Rosół przyrządzamy z kilogramowego kurczaka z 30 g zioła znanego pod nazwą chinese angelica (angelica sinensis). Gotujemy w czystej wodzie na małym ogniu przez godzinę. Po ugotowaniu doprawić solą i białym pieprzem. Podawać rosół z rozdrobnionym mięsem w małych miseczkach.

Rosół może być podawany, jako danie główne. Chińczycy uważają, że świetnie czyści krew i wzmacnia ducha Qi. Kurczak należy do potraw z natury "gorących", a więc rozgrzewa żołądek, co jest bardzo wskazane w okresie chłodów jesiennych.

Z kolei 250 g oczyszczonych migdałów i orzechów włoskich wkładamy do garnka, zalewamy je miodem (500 g) i na małym ogniu podgrzewamy, aby równomiernie pokryły się miodem. Orzechy mogą być podane, jako deser. Chińczycy uważają, że potrawa ta znakomicie wzmacnia nerki i nawilża płuca.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>