Naukowcy z Szwecji i Niemiec na łamach najnowszego numeru magazynu "Appetite" dowodzą, że jedzenie na czerwonym talerzu sprawia, że zjadamy nawet 40 procent mniej, co pomaga zrzucić wagę - podało "Daily Mail".

Uczeni przeprowadzili badania najpierw z udziałem 41 studentów, którzy pili herbatę w filiżankach czerwonych lub niebieskich (wolontariusze wypili 44 procent mniej herbaty z czerwonych filiżanek), a następnie z 109osobami , które jadły z czerwonych i niebieskich talerzy.

Reklama

Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Według ekspertów mechanizm działania tej metody jest prosty - czerwony kolor kojarzy się nam z niebezpieczeństwem, zakazami i "mówi stop".

Nad wykorzystaniem czerwonego koloru do odstraszania konsumentów od szkodliwych i niezdrowych produktów zastanawiają się eksperci. Ciekawe czy byłoby dużo amatorów golonki na czerwonym talerzu oraz wielbicieli drinków w szklankach z czerwonego szkła?

Trwa ładowanie wpisu