Uniwersytet Laval (prowincja Quebec) rekrutuje obecnie ochotników o jasnej karnacji na codzienną porcję gorzkiej czekolady - około jednej trzeciej tabliczki (30 gram), przez 3 miesiące. Testy już się zaczęły, ale zainteresowani wciąż mają szansę na uczone objadanie się czekoladą.
Przy czym, jak podał dziennik "La Presse", ochronne działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada o zawartości przynajmniej 60 proc. kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w grę. Jak bowiem twierdzą kanadyjscy badacze, odwołując się do wcześniejszych badań niemieckich i brytyjskich naukowców, ochronną rolę, zwiększającą odporność jasnej skóry na promienie UV, pełnią polifenole, które są eliminowane w procesie produkcji czekolady mlecznej.
Jak podkreślał dziennik, polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi. Te właśnie korzystne efekty będą m.in. badać naukowcy z Uniwersytetu Laval.
Komentarze(6)
Pokaż:
Polifenole są bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym. Występują w owocach, warzywach, napojach pochodzenia roślinnego, przyprawach i lekach roślinnych. Bogatym źródłem polifenoli są takie owoce jak: aronia, jagody, winogrona oraz warzywa, zwłaszcza kapusta i czosnek. Dużo polifenoli zawierają nasiona zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wśród napojów znaczną zawartością wyróżniają się: zielona herbata, czerwone wino, kawa, kakao.
Szczególnie dużo polifenoli występuje w czerwonym winie. Nasiona czerwonych winogron zawierają oligomery i polimery katechiny. Nazywane są one procyjanidynami lub proantocyjanidynami. Przeprowadzone badania dowiodły, że procyjanidyny z winogron polepszają odżywianie siatkówki, dzięki aktywności ochronnej mikronaczyń. Poza tym procyjanidyny wpływają osłaniająco na witaminy E i C, jak również pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV o zakresie od 40 do 290 nm.