Uczeni z australijskiego Uniwersytetu Adelajdy odkryli bardzo istotną właściwość tych popularnych – choć wciąż zbyt mało popularnych – warzyw. Jak napisali na łamach magazynu naukowego „Maturitas”, pomidory zapobiegają powstawaniu chorób na tle miażdżycy, ponieważ obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu w organizmie.
Jak to możliwe? Wszystko za sprawą likopenu, przeciwutleniacza nadającego pomidorom ich czerwoną barwę. Substancja ta chroni organizm przed schorzeniami układu krążenia, chorobami serca, a nawet rakiem.
Likopen występuje również w arbuzach, czerwonych grejpfrutach oraz owocach dzikiej róży, jednak w pomidorach jest go najwięcej. Poza tym w tej postaci jest najłatwiej dostępny.
Naukowcy z Australii zalecają wszystkim zjadanie jak najwięcej pomidorów. Z badań, które przeprowadzili, obejmując analizą karty medyczne pacjentów nawet sprzed 55 lat, wynika niezbicie – te warzywa działają jak drogie leki.
„Spożycie już 25 miligramów lub więcej likopenu dziennie obniża poziom cholesterolu LDL o 10 procent” – przekonuje dr Karin Reed z Uniwersytetu Adelajdy.
Oznacza to, że wystarczy wypić dziennie dwie szklanki soku z pomidorów, a będziemy zdrowsi. Smacznego!