Uczeni z Uniwersytetu w Birmingham przeprowadzili eksperyment. Zaprosili do niego trzy grupy ochotników. Wszystkich nakarmili porządnym obiadem. Każda grupa miała jednak inne zadanie. Pierwsza miała skupić się w tym czasie na posiłku, druga – przeczytać artykuł o żywności, a trzeciej nie dano żadnych zaleceń.

Reklama

Pierwsza grupa ochotników miała najtrudniejsze zadanie, bo musiała skupić się na wyglądzie, smaku, zapachu całego dania, jak i jego składników. Miała też skupić się na przeżuwaniu i połykaniu kęsów.

Po co to wszystko? Jak się okazało, eksperyment dał interesujące rezultaty. Gdy naukowcy zaproponowali uczestnikom herbatniki na deser, najmniej ciastek zjadły osoby z pierwszej grupy, koncentrujące się wcześniej na jedzeniu.

Zdaniem naukowców, dokładne analizowanie dania i samego procesu jedzenia to klucz do sukcesu. Pamięć odgrywa bowiem ogromną rolę w przyjmowaniu pokarmów. Dlatego jeśli pilnujesz się, by nie podjadać między posiłkami, najpierw zacznij koncentrować się na tym, co masz na talerzu.

Zobacz także: Zatkaj nos, a opanujesz głód >>>