Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się zwiększonym poziomem cukru we krwi, przyczyną czego jest niedobór insuliny w organizmie. Obecnie ponad 3 mln osób w Polsce jest dotkniętych tą chorobą, a ponad 1 mln z nich nawet nie wie, że na nią choruje. Szacuje się, że liczba diabetyków nieustannie wzrasta. Z cukrzycą da się żyć, należy jednak pamiętać, że właściwie dobrana dieta jest niezbędnym elementem leczenia wszystkich rodzajów tej choroby.

Reklama

ABC diety cukrzyka

Nie ma jednakowej diety dla wszystkich diabetyków. Jadłospis powinien być dobierany indywidualnie z uwzględnieniem wagi, wzrostu, wieku, aktywności fizycznej oraz własnych upodobań. Posiłki w ciągu dnia powinny być równomiernie rozłożone, a przerwy między jednym daniem, a drugim nie mogą być dłuższe niż 3 godziny.

- Kluczem diety cukrzyka jest dobranie odpowiednich produktów z zachowaniem odpowiednich proporcji. Tutaj pomocne mogą okazać się nowe technologie i aplikacje mobilne, które dostosują dietę do indywidualnych potrzeb diabetyka. Przy zakupie produktów musimy zwrócić uwagę na takie aspekty jak: skład produktu, wartość odżywczą, czy indeks glikemiczny. Aplikacja w kilka sekund udzieli nam takich informacji - tłumaczy Paweł Wrzos, odpowiedzialny za aplikację dla cukrzyków Diabetee.

Podstawowe składniki diety diabetyka

Dieta cukrzyka nie może się obyć bez pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu, czy też kaszy gryczanej. Składniki te zawierają niezwykle istotne dla każdego organizmu węglowodany złożone i skrobię, które są głównym źródłem energii. Ważne jest, żeby unikać spożywania wszelkiego rodzaju słodyczy, na które składają się tzw. węglowodany proste. Jednak w przypadku wydzielenia się lub wstrzyknięcia zbyt dużej ilości insuliny wskazane jest zjedzenie małych ilość słodkości podnosząc tym samym poziom cukru we krwi. Kolejnym kluczowym składnikiem diety diabetyka są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Występują one w różnego rodzaju rybach, oliwie z oliwek, czy nasionach słonecznika i idealnie zastępują niekorzystne dla cukrzyków tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tj. masło, śmietana czy smalec. O ilości białek w codziennej diecie powinien zadecydować lekarz, jednak ważne jest, żeby stosunek białka zwierzęcego (drób, chude ryby, wieprzowina) do białka roślinnego (fasola, soja, groch) wynosił 1:1.

Przykładowe menu diabetyka

Reklama

Odpowiednio dobrane menu z pewnością ułatwi walkę z chorobą i urozmaici dietę każdego cukrzyka. Choć menu powinno być ustalane indywidualnie to wskazane jest przejrzeć przykładowe propozycje z podziałem na poszczególne posiłki.

Na początek dnia warto zadbać o lekkie i pożywne śniadanie, podczas którego króluje pieczywo pełnoziarniste oraz nabiał dostarczając nam dużych ilości węglowodanów złożonych oraz białka. Pierwsza propozycja śniadania diabetyka składa się z dwóch kromek chleba żytniego, chudego twarogu, dwóch liści sałaty, rzodkiewki, kawy zbożowej, druga natomiast zawiera bułkę razową, naturalny serek homogenizowany, garść świeżych jagód oraz herbatę czerwoną. Dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi warto coś przekąsić pomiędzy śniadaniem, a obiadem. Przykładem drugiego śniadania może być jogurt naturalny z owocami i pestkami z dyni lub sałatka z cytrusów. Po lekkich posiłkach nadszedł czas na pożywny obiad składający się z zupy pomidorowej, pulpetów drobiowych i kaszy jęczmiennej lub zupy ogórkowej, ryby pieczonej w folii, kaszy gryczanej oraz surówki z kapusty pekińskiej. Na podwieczorek proponowana jest szklanka soku wielowarzywnego lub sałatka warzywna (bakłażan, cukinia, pomidor, seler). Kolacja podobnie jak śniadanie nie powinna być ciężka. Przykładem odpowiedniej kolacji może być sałatka jarzynowa z jajkiem lub sałatka owocowa z ananasa, brzoskwini i moreli.