Mamy dobre wieści dla kawoszy. Ci, którzy piją trzy filiżanki kawy dziennie, mogą pochwalić się zdrową wątrobą. Terapeutyczne działanie ma zarówno kawa z kofeiną, jak i bezkofeinowa, stąd sugestia naukowców, aby po tę drugą sięgały osoby z chorobami układu krążenia.

Reklama

Jak przekonują amerykańscy naukowcy z National Health and Nutrition Examination Survey, osoby pijące trzy kawy dziennie mają niski poziom enzymów wątrobowych: ALT, AST, ALP, GGTP (wysoki poziom enzymów może wskazywać na uszkodzenia wątroby). Według nich ochronnie na wątrobę działa jeden ze składników kawy. Nie jest nim jednak kofeina, gdyż dobroczynne właściwości dla wątroby ma także kawa bezkofeinowa.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Hepatology" - pisma organizacji American Association for the Study of Liver Diseases.

Wcześniejsze badania wykazały, że kawa może pomóc obniżyć ryzyko rozwój cukrzycy oraz wystąpienia udaru mózgu.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>