Wystarczą dwie, trzy filiżanki herbaty dziennie, by ryzyko złamań kości i urazów zmalało nawet o 37 proc. - przekonują naukowcy z Shanghai Ninth People’s Hospital. Przeanalizowali oni 14 badań z udziałem prawie 200 tysięcy osób, dotyczących wpływu diety na zdrowie kości.

Reklama

Herbata dostarcza cennych składników mineralnych, m.in. fluoru i wapnia. Wzmacnia kości i zapobiega ich erozji oraz przyspiesza rozwój nowych komórek kościotwórczych. Regularne jej picie zalecane jest zwłaszcza osobom starszym, które narażone są na niebezpieczne złamanie szyjki kości udowej. Ten uraz obarczony jest dużym ryzykiem groźnych powikłań, a nawet śmierci.

Wcześniejsze badania wykazały, że dobroczynne działanie na kości wykazuje także piwo. To zasługa znajdującego się w nim krzemu - minerału wpływającego na gęstość kości i zapobiegającego ich złamaniom.