Szacuje się, że 3 mln osób w Polsce choruje na cukrzycę, z czego ponad 1/3 chorujących nie jest zdiagnozowana. Pomimo tak dużej skali tej choroby niewielu z nas wie jak wygląda zwykły dzień diabetyka i jak bardzo różni się on od dnia osoby zdrowej. - Codzienne życie cukrzyka bywa uciążliwe. Polega na ciągłym kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi oraz dobraniu odpowiedniej diety. Dla osób chorych na cukrzycę pomocne mogą okazać się nowe technologie i aplikacje mobilne, które w prosty sposób pomagają kontrolować wskazania glukometru - komentuje Paweł Wrzos odpowiedzialny za aplikację dla cukrzyków Diabetee.
Zamiast kawy - insulina
Niemal każdy zdrowy człowiek rozpoczyna dzień od pobudzającej kawy oraz lekkiego, a zarazem pożywnego śniadania. W przypadku osób chorych na cukrzycę poranek koncentruje się na zmierzeniu poziomu cukru we krwi. O tej porze dnia w większości przypadków stężenie glukozy w organizmie jest podwyższone, co wiąże się z koniecznością wstrzyknięcia insuliny, tym samym obniżając niebezpieczny cukier. Należy pamiętać, że dawka insuliny powinna być dopasowana do porannego posiłku. Podczas śniadania warto zaopatrzyć się w pieczywo pełnoziarniste, dostarczając węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii na cały dzień. Śniadanie powinno być lekkostrawne i pełnowartościowe.
Dieta diabetyka
Na śniadaniu dzień się nie kończy. Osoby chorujące na cukrzycę powinny pamiętać o zdrowym odżywianiu w przeciągu całego dnia. Kluczem dobrej diety dla cukrzyka jest dobieranie odpowiednich produktów z zachowaniem właściwych proporcji. Każdy diabetyk powinien pamiętać o spożywaniu posiłków co 3 godziny. Ważne jest, żeby oprócz śniadania, obiadu i kolacji pamiętać o drugim lekkim śniadaniu oraz podwieczorku. Takie regularne spożywanie pokarmów ułatwia utrzymywanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, co znacznie ułatwi walkę z chorobą.
Systematyczne i częste posiłki to nie wszystko. Każdy diabetyk zwraca uwagę także na to z jakich składników powinien składać się dany posiłek. Drugie śniadanie powinno być lekkie i zawierać wspominane już wcześniej pieczywo pełnoziarniste lub różnego rodzaju owoce cytrusowe bogate w duże ilości różnego rodzaju witamin. Po lekkich przekąskach nadszedł czas na syty, a zarazem zdrowy obiad. Ważnym jego składnikiem jest ryba smażona na oliwie z oliwek, zawierająca duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-4, które idealnie zastępują niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tj. smalec, masło czy śmietana. Dodatkowo ryby obniżają zły cholesterol, co również wpływa na odpowiedni poziom cukru we krwi. Obiad powinien zawierać kaszę gryczaną oraz duże ilości warzyw i owoców zawierających błonnik, który reguluje poziom cukru w organizmie. W dniu diabetyka nie ma miejsca na cukry proste, które głównie zawarte są w słodyczach. Jedynym przypadkiem zmuszającym diabetyka do spożycia np. cukierków jest gwałtowny spadek glukozy w organizmie. Kolacja podobnie jak śniadanie powinna składać się z sałatek jarzynowych lub owocowych. Pomiędzy kolacją, a obiadem każdy diabetyk musi znaleźć czas na lekki podwieczorek. Należy jednak podkreślić, że dieta powinna być ustalana indywidualnie i dopasowana według upodobań każdego chorego.
Glukoza pod kontrolą
W codziennym życiu diabetyka nie powinno zabraknąć badania, które określa poziom cukrów we krwi. Kontrola stężenia glukozy w organizmie polega na nakłuwaniu opuszka palca i przenoszeniu krwi na test paskowy, dzięki czemu diabetyk wie czy potrzebne jest wstrzyknięcie substancji obniżającej cukier. Mierzenie glukozy powinno odbywać się przed posiłkami oraz przed podaniem insuliny. Częstotliwość zastrzyku ustalana jest indywidualnie z lekarzem, jednak standardowym przypadkiem jest podawanie 1-2 razy na dobę insuliny długo działającej lub o pośrednim czasie działania oraz insuliny krótko działającej stosowanej do posiłków zazwyczaj 4 razy dziennie.