Naukowcom z portugalskiego Aveiro udało się zastąpić powodujący uczulenia dwutlenek siarki, powszechnie występujący w winach białych, błoną chitozanową.

Reklama

Wyprodukowane przez nas wino, do którego produkcji zastosowaliśmy chitozan nie wywołuje objawów alergicznych. Ta występująca m.in. w pancerzach skorupiaków substancja jest nie tylko przyjazna dla zdrowia konsumenta, ale ułatwia też przebieg fermentacji wina - poinformował dr Manuel Coimbra, kierownik zespołu badawczego.

Opracowana na uniwersytecie w Aveiro chitozanowa błona może być zastosowana do wyrobu wszystkich rodzajów wina, a nie tylko jego białej odmiany.

Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Poza walorem zdrowotnym, inną zaletą naszego wynalazku jest jego niska cena. Dlatego przewidujemy, że polisacharydowe membrany zadomowią się na dobre u producentów win, wypierając z tej branży dwutlenek siarki - dodał portugalski uczony.