Co jest mikrobiom jelitowy?

Mikrobiom jelitowy to ogół mikroorganizmów (bakterii, drożdży i grzybów), które żyją w jelicie. Ich obecność na istotny wpływ na procesy trawienne, wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia, a także budowanie odporności organizmu oraz zdrowie psychiczne. Każdy człowiek ma unikalny mikrobiom jelitowy, który różni się ilością i rodzajem mikroorganizmów. Wpływ na niego ma styl życia, nawyki żywieniowe oraz środowisko, w którym żyjemy. Mikrobiom jelitowy pełni ważną funkcję w organizmie człowieka, przez co jest częstym obiektem badań naukowców. Tym razem zespół międzynarodowych badaczy zbadał, jak kawa wpływa na mikrobiom jelitowy.

Wpływ kawy na mikrobiom jelitowy

Reklama

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Microbiology”, a następnie przedrukowane przez „Newsweek”. Analizę przeprowadzono na danych zebranych od 22 800 osób ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Celem badania było sprawdzenie zależności między piciem kawy a mikrobiomem jelitowym.

Badanie wykazało, że kawa ma istotny wpływ na szczep bakterii jelitowych Lawsonibacter asaccharolyticus. Wykazano, że osoby, które regularnie piją kawę, mają zdecydowanie więcej tej bakterii w jelitach. Badani, którzy pili więcej niż trzy filiżanki dziennie mieli jej ośmiokrotnie więcej niż ci, którzy piją mniej niż trzy filiżanki w miesiącu. Ta różnica była najbardziej zauważalna w przypadku osób, które piją kawę oraz tych, które nie spożywają jej wcale.

Dodatkowo wniosek potwierdziło badanie laboratoryjne, w którym naukowcy karmili kawą bakterieLawsonibacter asaccharolyticus znajdujące się w próbówce. Również w tym przypadku zaobserwowano namnażanie się bakterii. Rola bakterii Lawsonibacter asaccharolyticus w organizmie na razie nie jest znana. Jednak naukowcy przypuszczają, że może mieć ona wpływ na przekształcanie związków chemicznych znajdujących się w kawie na składniki mające korzystny wpływ na ludzkie zdrowie.