Cukier w postaci batonów, cukierków, ciast, ciasteczek czy wafelków to częsty dodatek do diety wielu osób. Niestety nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla organizmu. Jakie są objawy nadmiaru cukru w organizmie?

Nadmiar cukru w organizmie. Jakie daje objawy i jak go rozpoznać?

Zbyt duża ilość cukru w organizmie może wywoływać m.in.:

Reklama
  • Rozdrażnienie, podenerwowanie i zły nastrój
Reklama

Coraz więcej badań dowodzi, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może pogarszać nastrój, a nawet powodować objawy typowe dla depresji. Baton szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale niedługo po tym może powodować ospałość i rozdrażnienie.

  • Brak energii i zmęczenie

Nadmiar cukru powoduje, że organizm nie jest w stanie przekształcić go w glukozę, a więc substancję, która odpowiada za energię. To z tego powodu osoby z cukrzycą borykają się z nadmierną sennością, doświadczają uczucia przemęczenia oraz problemów z pamięcią i koncentracją. Wahania cukru we krwi silnie wiążą się z osłabieniem organizmu.

  • Poczucie głodu

Spożywanie dużej ilości cukru może być kolejnym sygnałem, że jesz za dużo cukru. Słodkie potrawy są smaczne, ale nie wypełniają dostatecznie żołądka. Stąd już tylko krok do kompulsywnego podjadania.

Czy cukier szkodzi? Jakie choroby może wywoływać?

Niestety, nadmiar cukru w diecie może również prowadzić do wielu poważnych schorzeń i chorób. Są to m.in.:

  • Wysokie ciśnienie krwi, a w konsekwencji problemy sercowo-naczyniowe

Badania wskazują, że spożywanie napojów słodzonych cukrem ma wpływa na wzrost ciśnienia krwi i częstsze występowanie nadciśnienia. Zdaniem naukowców, wysoki poziom glukozy może uszkadzać naczynia krwionośne ułatwiając lipidom, np. cholesterolowi, odkładanie się na ścianach naczyń krwionośnych. To z kolei może skutkować rozwojem miażdżycy. W rezultacie, zmniejszony przepływ krwi może w skrajnych przypadkach prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.

  • Bóle stawów

Zdaniem badaczy, spożywanie nadmiernej ilości cukru, w tym napojów gazowanych, może zwiększać ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), a także wywoływać zapalenie ogólnoustrojowe.

  • Problemy skórne

Nadmiar cukru w diecie może wywoływać problemy ze skórą w postaci np. zmęczonej cery, trądziku, przesuszeni skóry lub nadmiernego łojotoku. Cukier może powodować stany zapalne.

  • Próchnica i ubytki w uzębieniu

Nie od dziś wiadomo, że cukier źle wpływa na zęby. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej lubią żywić się cukrami prostymi. Spożywając nadmiar cukru musimy się więc liczyć z większą liczbą ubytków lub chorobami dziąseł.

  • Nadwaga i otyłość

Nadmiar cukru jest jednoznaczny z nadmiarem kalorii, a co za tym idzie – z przybieraniem na wadze. Niestety, nadwaga i otyłość mogą nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne – nie tylko prowadzić do rozwoju cukrzycy, ale także innych schorzeń np. problemów z kręgosłupem.

Czym zastąpić słodycze, by ograniczyć cukier? Postaw na zdrowe przekąski!

Ograniczenie spożycia cukru może nie być proste, ale istnieją sposoby, by było to nieco łatwiejsze i przyjemniejsze. Jednym z nich jest zastąpienie słodzonego jogurtu jogurtem naturalnym z dodatkiem owoców – np. suszonych moreli. Jeśli pijesz soki owocowe warto jest rozcieńczać je wodą, a napoje gazowane zastąpić np. wodą z cytryną, która dodatkowo odkwasza organizm.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego możesz sięgnąć po słodkie warzywa takie jak np. słodkie ziemniaki. Możesz też zastąpić słodycze owocami. W trakcie dnia możesz też zadbać o zdrową przekąskę. Idealnie nada się do tego musli. Gotowe słodzone musli warto jednak zastąpić tym przygotowanym samodzielnie. Wystarczą do tego płatki owsiane, kilka rodzynek lub suszonych jagód i orzechy.