Naukowcy odkryli, że osoby, które przynajmniej cztery razy w tygodniu zjadały pięć porcji warzyw i owoców dziennie były o 20 proc. bardziej produktywne, niż ci, którzy unikali tego typu produktów.
Co więcej - pracownicy, którzy przynajmniej trzy razy w tygodniu ćwiczyli przez 30 minut poprawiali swoje wyniki w pracy o 15 proc. Pracownicy z nadwagą zwykle wykazują się niższą produktywnością i częstszą absencją w pracy.
- Badania wskazały związek pomiędzy zdrowiem pracowników ich wydajnością i produktywnością. Wyniki eksperymentów przemawiają za tym, że pracodawcy, którzy chcą poprawić, jakość pracy swoich podwładnych powinni zapewnić im kompleksową opiekę i programy zarządzanie zdrowiem - wyjaśnia Jerry Noyce, prezes i dyrektor generalny Health Enhancement Research Organization.
- Dobre samopoczucie jest istotnym elementem nie tylko podnoszącym jakość życia, ma również realne przełożenie na pracę. Dbając o dobre samopoczucie pracowników, dbamy również o własne interesy - dodaje Carter Coberley, wiceprezes Health Enhancement Research Organization.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>