Zaledwie trzy drinki lub kieliszki wina dziennie wystarczą, by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wątroby - ostrzegają uczeni z World Cancer Research. Przeanalizowali oni dane z 34 badan obejmujących około 8,2 miliona osób, wśród których 24,5 tys. miało nowotwór.

Reklama

Jak przekonują eksperci, nawet jednej czwartej przypadków zachorowania na raka wątroby można uniknąć. Wystarczy ograniczyć picie alkoholu oraz utrzymywać wagę ciała w normie. Także spożywanie umiarkowanej ilości kawy, jedzenie ryb i aktywny tryb życia działa ochronnie.

Rak wątroby jest jednym z najgroźniejszych. Zaledwie 12 proc. chorych na ten nowotwór przeżywa 5 lat od postawienia diagnozy. Do grupy ryzyka raka wątroby należą pacjenci z uszkodzoną wątrobą po marskości spowodowanej nadużywaniem alkoholu lub zakażeniu HBV i HCV.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>