Reklama

Reklama

Reklama
Warszawa

Reklama

Reklama

Anchois, szpinak, ser kozi... posmakują ci dopiero w odpowiednim wieku

13 lutego 2015, 00:28
Najwięcej nowych upodobań kulinarnych mają 22-latkowie. Jak wynika z obserwacji naukowców, właśnie po skończeniu 20 lat zaczynają smakować nam potrawy, których do tej pory nie chcieliśmy jeść. Dzieje się tak między innymi z takiego powodu, że kubki smakowe starzeją się i przestają być nadwrażliwe na specyficzne aromaty. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie smaku i zapachu
Najwięcej nowych upodobań kulinarnych mają 22-latkowie. Jak wynika z obserwacji naukowców, właśnie po skończeniu 20 lat zaczynają smakować nam potrawy, których do tej pory nie chcieliśmy jeść. Dzieje się tak między innymi z takiego powodu, że kubki smakowe starzeją się i przestają być nadwrażliwe na specyficzne aromaty. Wraz z wiekiem zmniejsza się odczuwanie smaku i zapachu / Shutterstock
Dlaczego dzieci nie lubią szpinaku, sera pleśniowego i anchois? Bo do tego nie dorośli – przekonują naukowcy i zdradzają, w jakim wieku zaczynają nam smakować oryginalne i specyficzne produkty.

Powiązane

Reklama
Reklama

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Zobacz

Reklama

Reklama
Reklama