Ważne jest, by jeść szpinak codziennie - przekonują naukowcy z Rush University w Chicago, którzy prowadzili badania z udziałem wolontariuszy w średnim wieku 81 lat. Poddawali ich testom sprawdzającym zdolności poznawcze oraz analizowali skład diety.

Reklama

Ci badani, którzy jedli zielone warzywa liściaste, w tym szpinak i kapustę, raz lub dwa razy dziennie, uzyskiwali lepsze wyniki w testach sprawności umysłowych w porównaniu do osób, które nie miały tych produktów w diecie. Pod uwagę brane były także inne czynniki wpływające na kondycję mózgu tj. edukacja, aktywność fizyczna, genetyczne predyspozycje do zachorowania na demencję.

Siłą szpinaku jest duża zawartość witaminy K, kwasu foliowego, luteiny, beta-karotenu i innych składników odżywczych.
Wyniki badań zostały zaprezentowane podczas Experimental Biology Conference w Bostonie.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>