Bezpieczna Żywność jest warunkiem zdrowia - przekonują eksperci. Profesor Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że dla konsumentów wskazówką o bezpieczeństwie produktów powinny być przede wszystkim informacje z etykiet, bardzo ważne choćby dla osób z alergią lub nietolerancją pokarmową. W wędlinach może na przykład znajdować się laktoza - cukier mleczny, często źle tolerowany. W produktach zbożowych mogą być śladowe ilości orzechów, wywołujące u niektórych osób uczulenia. Profesor Katarzyna Stoś zaleca także uważne czytanie informacji o czasie przydatności do spożycia.

Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zajmuje się bezpieczeństwem dodatków do żywności, oznaczanych symbolem "E" z odpowiednimi numerami. Służą do konserwowania produktów, wzmacniania ich smaku, zapobiegają jełczeniu tłuszczów czy nadają kolor. Jak podkreśla ekspertka, wszystkie te substancje, w ilościach zgodnych z normami są bezpieczne - wybór jest kwestią jakości i smaku. Nawet tańsze produkty z supermarketów muszą spełniać normy, choć mogą mieć inne walory smakowe niż podobne droższe artykuły - które także zawierają substancje dodatkowe.
Joanna Gajda-Wyrębek zaznacza, że dla dzieci lepsza jest żywność zawierająca jak najmniej substancji dodatkowych. Można ją wybierać, czytając etykiety produktów gotowych lub przygotowując potrawy własnoręcznie. 

Nadzór nad jakością żywności w Polsce sprawuje Główny Inspektorat Sanitarny.