Na co pomaga imbir?

Imbir znany jest ze swojego działania antynowotworowego. Jest to spowodowane tym, że redukuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Ponadto wspomaga pracę układu pokarmowego: łagodzi wzdęcia i nudności, usprawnia trawienie. Imbir działa rozgrzewająco, dlatego jest tak skuteczny w leczeniu objawów przeziębienia. (jeśli chcesz poznać inne sposoby na przeziębienie, zajrzyj na stronę: http://portal.abczdrowie.pl/skuteczne-sposoby-na-przeziebienie). Wspomniana właściwość (rozgrzewająca) sprawia, że lepiej funkcjonuje układ krwionośny, nie tworzą się zakrzepy, a także poprawia się stan zbolałych stawów. Imbir wpływa również kojąco na comiesięczne kobiece bóle, a także na migrenę. Jeżeli będziemy co jakiś czas jeść kłącza tej rośliny, to odświeżymy swój oddech, wyleczymy również infekcje jamy ustnej, zapalenie gardła. Imbir pomaga też przy zapaleniu oskrzeli i płuc. To jednak nie wszystko. Imbir to roślina, która poprawia naszą koncentrację. Dzięki temu lepiej przyswajamy wiedzę, efektywniej pracujemy umysłowo. Na koniec smaczek – imbir wpływa na naszą potencję. Uważany jest za afrodyzjak.

Nie zapominajmy jednak o tym, że istnieją też przeciwwskazania do stosowania imbiru. Nie mogą go stosować osoby chore na refluks, mające wrzody dwunastnicy i żołądka, a także kobiety karmiące i w ciąży.

W jakiej postaci spożywać imbir?

Znając tak wiele dobrych właściwości imbiru, zapewne rodzi się pytanie, jak należy go spożywać, aby nie stracić żadnych cennych składników. Roślinę tę, podobnie jak owoce, warzywa czy zioła, najlepiej jest spożywać na świeżo. W jaki sposób? To już nie ma tak dużego znaczenia. Możemy pokroić go w plasterki, zetrzeć lub rozdrobnić w inny sposób. Pamiętajmy jednak, że jeśli zdecydujemy się poszatkować go, to należy robić to w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Jeśli nie imbir na świeżo, to można wykorzystać ten w postaci proszku i dodać go jako przyprawę do różnych potraw. Dobrym pomysłem jest też zrobienie naparu z tej rośliny. Można dodawać go do innych gorących napojów – kawy i herbaty. Jeszcze jedna ważna informacja – imbiru nie musimy obierać.

Przepisy na imbirowe leki

Szukacie specyfiku na owrzodzenie, opryszczkę lub ropnie? Przygotujmy samodzielnie spirytus imbirowy. Zalejmy imbir w postaci sproszkowanej spirytusem (96%), odstawmy na tydzień. Następnie przefiltrujmy i gotowe. Taki spirytus należy wcierać w zmienione chorobowo miejsca.

Katar lub zapalenie nosa może być prawdziwą zmorą. Nie możemy wtedy swobodnie oddychać, co utrudnia nam codzienne funkcjonowanie. W tym przypadku też może pomóc nam imbir – tym razem marynowany. Zmielony imbir zalewamy odpowiednią ilością wody, gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy potem na pół godziny, następnie przecedzamy. Możemy taką mieszankę wypić (3 razy w ciągu dnia, od 30 do 50 ml) lub zastosować jako aerozol (od 3 do 6 razy w ciągu dnia).

Dobrym sposobem na poprawienie stanu włosów oraz głowy jest mieszanka na bazie imbiru. Etanol i ciepły olej winogronowy dodajemy do zmielonego imbiru. Taki preparat musi stać jeszcze 5 dni, a potem należy go przefiltrować. Papkę (2 łyżki) wcieramy 2 razy dziennie.


Imbir dla pięknego wyglądu ciała

Jeśli wymieniamy zdrowotne właściwości imbiru, to warto również wspomnieć o tym, że wspaniale wpływa na urodę, wygląd naszego ciała. Jest on składnikiem wielu kosmetyków. Dodany do odżywek czy szamponów, sprawia, że włosy są piękniejsze i mocniejsze. Ponadto ma działanie antycellulitowe (jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zwalczyć cellulit, zajrzyjcie na stronę: http://portal.abczdrowie.pl/jak-pokonac-cellulit). Imbir może również znaleźć się w składzie perfum, ponieważ bardzo dobrze zgrywa się z niektórymi nutami zapachowymi.

ABCZdrowie.pl