Nieraz słyszymy, jak osoby, który rzuciły palenie, nagle zaczynają zachwalać smak zjadanych potraw. Czyżby papierosy obniżały wrażliwość smaku?

Reklama

- Palenie papierosów nie tyle upośledza zmysł smaku, co przede wszystkim zapachu, a zapach w 80 procentach odpowiada za odczucia smakowe - odpowiada Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk z Poradni Dietetycznej Dietosfera w Warszawie. - Wystarczy wyobrazić sobie sytuację, kiedy mamy katar. Owszem, odczuwamy podstawowe smaki, jakie odbierają kubki smakowe na języku. Ale bez zapachu wszystko smakuje podobnie - tłumaczy.

Można więc powiedzieć, że palacze czerpią z jedzenia dużo mniejszą przyjemność niż osoby, które nie sięgają po papierosy. Sytuacja tylko pogarsza się, bo - im więcej palą, tym mniej smakuje im pożywienie - podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska z Dietosfery.

Ale to nie oznacza, że palenie papierosów raz na zawsze przekreśla możliwość odczuwania prawdziwego smaku. Tak naprawdę wystarczy rzucić nałóg, by na nowo rozkoszować się aromatycznymi daniami.