Cholesterol prowadzi do poważnych chorób
Podwyższony poziom cholesterolu to jedno z najczęstszych schorzeń. Szacuje się, że hipercholesterolemia może dotyczyć nawet 20 mln Polaków. Nieleczona, czyli utrzymujący się przez długi czas wysoki poziom "złego" cholesterolu, czyli cholesterolu LDL, może prowadzić do wielu dolegliwości i chorób, przede wszystkim sercowo-naczyniowych. To m.in. skurcze łydek, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Najlepszym sposobem, aby jak najwcześniej rozpoznać hipercholesterolemię, są regularne badania profilaktyczne. Badanie poziomu cholesterolu we krwi powinien zrobić każdy mężczyzna po przekroczeniu 35 lat i kobieta po 45. roku życia.
Leczenie polega na podawaniu leków zwanych statynami, może też pomóc zmiana styli życia na bardziej zdrowy, czyli zwiększona aktywność fizyczna, porzucenie nałogów, dieta z mniejszą zawartością tłuszczów i cukrów.
5 produktów, które obniżają cholesterol
Są też konkretne produkty, które mogą wspierać nasz organizm w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. Mówi o nich dr Jen Caudle, amerykańska specjalistka medycyny rodzinnej i chorób wewnętrznych, aktywna w serwisach społecznościowych.
Jakie produktu wymienia?
- Fasola. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć cholesterolu z jelit do krwioobiegu.
- Owies. Przy podwyższonym poziomie cholesterolu warto do swojej diety włączyć owiec lub płatki owsiane, także ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego.
- Łosoś. Ceniona za wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych również wiele dobrego może zrobić w przypadku wysokiego poziomy cholesterolu. Spożywanie tej ryby dostarczy sporych ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają regulować poziom dobrego i złego cholesterolu.
- Owoce. Moc działania owoców, podobnie jak w przypadku fasoli i owsa, polega na zawartości błonnika. "Owoce zawierają pektynę, rodzaj błonnika, który pomaga zmniejszyć wchłanianie cholesterolu do krwioobiegu" - mówi dr Caudle. Dobrym wyborem będą jabłka, owoce cytrusowe i truskawki.
- Bakłażan. Zdaniem lekarki to warzywo nie tylko niskokaloryczne, ale także dobre źródło rozpuszczalnego błonnika.