Angina przenoszona jest drogą kropelkową. Oznacza to, że zakażenie najczęściej następuje podczas wdychania bakterii (paciorkowców), wirusów czy grzybów znajdujących się w kropelkach śluzu zawieszonego w powietrzu. Ten śluz pojawia się zaś w wyniku kaszlu lub kichnięcia osoby chorej na anginę. Wrotami zakażenia są drogi oddechowe. W przypadku anginy zaporą dla atakujących paciorkowców są migdałki. Jeśli migdałki nie obronią organizmu przed drobnoustrojami, rozwija się stan zapalny.
Osoba chora na anginę zaraża przez cały czas występowania objawów. Chorobotwórcze bakterie „pozostawia” także na naczyniach i sprzętach domowego użytku (np. telefonie). Dotykając zainfekowane przez nią rzeczy, można złapać chorobę. Najbardziej zagrożone są osoby przemęczone i osłabione, dzieci i seniorzy.
Angina „wykluwa się” 2-5 dni od kontaktu z bakteriami. Już pierwsze objawy się silne (wysoka gorączka, nawet ok. 40 st. C), choć może poprzedzić ją ogólne rozbicie, osłabienie, brak apetytu.