Według naukowców z Oregon State University wprowadzenie do codziennego jadłospisu jagód i czerwonego wina może wzmocnić odporność. Te produkty zawierają bowiem dwa związki chemiczne o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.

Reklama

Jednym z nich jest resweratrol - znajdujący się m.in. w czerwonych winogronach, a więc i winie. Zmniejsza on ryzyko chorób serca i pomaga walczyć z rakiem, ale również stymuluje układ odpornościowy do wytężonej pracy.

Drugim związkiem jest zaś pterostilbene - przeciwutleniacz znajdujący się w jagodach. Słynie on z tego, że obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacnia serce.

Jak przekonują autorzy badania, oba związki - resweratrol i pterostilbene - wspierają działanie witaminy D, która zwiększa aktywność genu odpowiedzialnego za dobrą odporność organizmu. Tak przynajmniej wynika z eksperymentu, jaki naukowcy przeprowadzili w laboratorium. Na razie nie przeprowadzono jeszcze badania z udziałem ludzi.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Molecular Nutrition and Food Research".

Trwa ładowanie wpisu