Reklama
Reklama
Reklama

To jedzenie powoduje raka? Czy aby na pewno?

Zewsząd słyszymy, że warto unikać niektórych produktów spożywczych, bo są rakotwórcze. Naukowcy nie żałują nam doniesień o jedzeniu, który powoduje nowotwory. Tym razem eksperci poddali w wątpliwość większość takich informacji. Zobacz.
Reklama
Reklama
Tematy:
wywołuje nowotwór rakotwórcze wywołuje raka nowotwór rak
Reklama

Komentarze (26)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • Ciekawa
    2019-03-15 10:42
    Chemia jest szkodliwa, a najbardziej wszelkie tabletki zwane lekarstwami. Jest to udowodnione. Można poczytać ulotki. W telewizji przy reklamach jest informacja tekstowa, a czasami słowna, że lekarstwa (chemia) są szkodliwe. Ale do kogo to dociera? Zgadzacie się z tym, czy uważacie, że piszę bzdury?
    0
    zgłoś
  • Josek
    2019-03-11 09:33
    Znajdź w sklepie kiełbasę bez chemii, wypełniaczy, emuglatorów itp ;) Jużci nie ma.
    0
    zgłoś
  • rita
    2018-07-29 13:59
    Najbardziej szkodzi człowiekowi życie.
    0
    zgłoś
  • to powoduje raka
    2017-11-30 23:36
    Żarcie chemii , a przede wszystkim STRES!
    3
    zgłoś
  • telewidz
    2013-02-09 14:13
    Oczywiście że nie. Raka może wywołać kontakt z zakażonym sektą lemingiem. Im mniej rozumu i rozsądku tym mniejsza odporność. Stwierdzili ro naukowcy rosyjscy całkiem niedawno wspominano o tym w TVN.
    3
    pokażukryj odpowiedzi (1)
    zgłoś
  • osioł
    2013-01-19 01:13
    Hot-dog, to bułka całkiem nie rakotwórcza i parówka, też raczej nie rakotwórcza, z odrobiną musztardy. Jak to jest, że nierakotwórcze składniki w cudowny sposób zamieniają się w rakotwórczy produkt?
    0
    zgłoś
  • energ
    2013-01-08 12:04
    Inżynieria genetyczna właśnie postawiła kolejny krok w swojej specyficznej wizji z ”zdrowego trybu życia”. Jak donosi BBC, naukowcy z Nowej Zelandii przedstawili niedawno genetycznie zmodyfikowaną krowę, której mleko ponoć ma zawierać mniej alergenu by mogły je pić ludzkie dzieci.

    „Superkrowa została stworzona w wyniku genetycznych modyfikacji i klonowania. Wcześniej niemal w identyczny sposób sklonowano słynną owcę Dolly „ – podaje portal BBC

    Krowa GMO powstała przez sklonowanie zwierzęcia, a następnie zmieniony embrion przy pomocy interferencji w RNA. Przez ingerencje genetyczne, zmutowana krowa urodziła się…bez ogona. Naukowcy jednak są pewni,że ten defekt krowy nie ma nic wspólnego z ingerencją DNA.

    Jak pisze” “Proceedings of the National Academy of Sciences” – Tak po raz pierwszy naukowcom udało zmienić skład białka w mleka, zanim opuściło ono wnętrze krowy.

    Trzeba jednak wiedzieć,że większość alergii powstaje dzięki pasteryzacji, która niszczy enzym laktazy. Surowe mleko jest dużo bardziej przyswajalne, jednak w USA właśnie ona stało się przedmiotem kryminalizacji. W Kalifornii, FDA (amerykańska Agencja ds. żywności i leków) wraz z Ventura County i Los Angeles County, zorganizowała zbrojne napaście na centra dystrybucji, za co ludziom groziło więzienie.

    Także w dobie „nielegalnego” świeżego mleka, w Stanach Zjednoczonych promowane jest to – określane jako „lepsze” i „bezpieczne” nowe, genetyczne pasteryzowane mleko, które notabene może powodować alergie u osób,które zaczną go spożywać. Dodajmy jeszcze to,że mleko GMO produkowane przez nowoczesna superkrowe zawiera dwa razy więcej stężenia kazeiny, oraz produkowane jest w 100% ze sztucznych hormonów – informuje „The Guardian”.

    Nie na próżno genetyczne eksperymenty nazywane są okaleczaniem zwierząt. Technika klonowania jest jeszcze nie tyle młoda, co nie efektywna. Nie znane są bowiem konsekwencji długotrwałej produkcji żywności GMO oraz jej wspływ na nasze zdrowie.

    Przykładem jest nowa krowa, która powstała przez 100 zarodków wszczepionych do zastępczych matek z, których ponad połowa obumarła we wczesnym etapie, natomiast urodził się tylko jeden cielak – nowa krowa GMO w dodatku bez ogona , który wg naukowców „nie jest wynikiem ingerencji DNA”.

    Internetowy portal „NaturalNews” nazywa proces ingerencji w sekwencję DNA , konkretnie i chyba najbardziej trafnie jako „genetyczną ruletką z Matką Naturą
    0
    zgłoś
  • XYZ
    2013-01-08 08:14
    Cancer, cancer everywhere.

    A teraz idę na śniadanko. Mam ochotę na mocno przypieczonego tosta z pyszną szyneczką, pomidorem (oczywiście, że szklarnianym!), solą i pieprzem. Ktoś się skusi?
    0
    zgłoś
  • gerry5
    2013-01-08 02:37
    mleko i prodykty mleczne,mięso z azotynami i azotanami e250, e251
    kwas cytrynowy e330, glutaminian sodu e621 powodują raka co jest udowodnione
    a ci naukowcy artykułu są sponsorowani przez Monsanto
    1
    pokażukryj odpowiedzi (1)
    zgłoś
  • M
    2013-01-07 23:50
    nie cytryna powoduje raka, ewo, nieumiejąca czytać ze zrozumieniem, ale cytryna łączona z herbatą. Najpierw sprawdź, poczytaj potem komentuj.
    1
    zgłoś
  • M
    2013-01-07 23:48
    Kiepskie jedzenie (chemia w nim!!!), źle łączone produkty, brak witamin, nadmiar tytoniu i alkoholu, stres = rak.
    0
    pokażukryj odpowiedzi (1)
    zgłoś
  • teuswtc
    2013-01-07 23:21
    A co nie powoduje RAKA!!!
    Takie pierdoły piszą... ajajjaj!
    0
    zgłoś
  • olmaria7
    2013-01-07 21:24
    cytryna w herbacie może spowodować raka, ponieważ w żołądku zamienia się w metano. Nie wolno pić herbety z cztryną np. na przeziębienie, lecz tylko WODE Z CYTRYNĄ I Z CUKREM ! bEZ ŻADNYCH SŁODZIKÓW CZY ASPARTAMU !
    0
    zgłoś
  • olmaria7
    2013-01-07 21:21
    z tego artykułu ma własnie nic nie wynikać ! Żywność wszystka JEST ZDROWA tylko jakoś nic nie napisał The Guardian, żę 'TYLKO" DODATKI SĄ 'nie najlepsze">... Tomwłasnie jest rakotwórcze !
    0
    zgłoś
  • nieznany
    2013-01-07 19:57
    Nie słychać ponieważ firmy by na tym traciły pieniądze a z tym i idzie mniejsza sprzedaż i mniejsze zarobki z podatku Vat dlatego nic o tym nie słychać...
    A o jedzeniu... Czytaliście czasami co jecie? Np. Zwykła guma miętowa Czytaliście wgl ile ona ma w sobie tych wszystkich śmieci tylko po to, by podczas jej żucia nie robiła się twarda ani nie traciła smaku...
    0
    zgłoś
  • kumys
    2013-01-07 19:57
    odp ~qwerty2013-01-07 10:31
    Nie rozumiem. To w końcu które z tych potraw zostały poddane w wątpliwość, że powodują raka? Bo ten artykuł jest tak napisany, że nic z niego nie wynika.

    no i sie nie dowiesz, bo takie "artykuly" nie pisze sie po to by cos z nich wynikalo, ale po to abys przy okazji zobaczyl reklamy i zakupil cos.
    0
    zgłoś
  • dziecko we mgle
    2013-01-07 17:36
    Chemizacja zywnosci w Polsce budzi strach .Instytucje za to odpowiedzialne sa za slabe kadrowo i slabe finansowo zeby zapewnic nam wszystkim bezpieczenstwo.Wielki biznes zywnosciowy bezlitosnie ucisza oponentow.Masowa umieralnosc na nowotwory nie bierze sie bajek cioci kloci tylko z obserwacji zycia na codzien.A o tym nie slychac w sejmie ,dlaczego?
    0
    zgłoś
  • ffff
    2013-01-07 13:53
    W walce z rakiem stosuje się Kurkumę i Czosnek. Działają świetnie.
    Nie napisaliście, że silnie rakotwórczy jest Aspartam (substancja słodząca) dodawana do napojów bez cukru i gum miętowych, która w ludzkim ciele pod wpływem temperatury zamienia się w metanol. Najgorsze jest to, że brak wiedzy społeczeństwa nie pozwala na wywalenie tego syfu z produktów żywnościowych.
    0
    zgłoś
  • qwerty
    2013-01-07 10:31
    Nie rozumiem. To w końcu które z tych potraw zostały poddane w wątpliwość, że powodują raka? Bo ten artykuł jest tak napisany, że nic z niego nie wynika.
    1
    zgłoś
  • eSpirit
    2013-01-07 05:55
    Mój dziadek mieszkał na wsi, jadł tłuste świnie i kiełbasy i dożył 91 lat bez żadnych raków... Ja myślę, że problem tkwi w tym czym tą żywność w sklepach się konserwuje, oraz chemię gospodarczą, oraz "nowe" leki, no bo przecież zdrowy pacjent to żaden zarobek dla lekarzy i aptek...
    0
    pokażukryj odpowiedzi (1)
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama