To jedzenie powoduje raka? Czy aby na pewno?
1 Po analizie badań naukowych doszli do wniosku, że są najbardziej pewne dowody na to, że alkohol zwiększa ryzyko rozwoju raka
Shutterstock
2 Naukowcy coraz częściej alarmują, że jakiś produkt spożywczy ma działanie rakotwórcze. Jako dowody przywołują swoje badania. Według dr Jonathana Schoenfelda są to pojedyncze obserwacje, których nie można brać za pewnik, zwłaszcza że wiele wyników mieści się w granicach błędu statystycznego
Shutterstock
3 O działanie rakotwórcze (może niesłusznie?) posądzane jest m.in. czerwone mięso (zwłaszcza tłusta wieprzowina) oraz smażone mięsne potrawy
Shutterstock
4 Według niektórych uczonych ryzyko nowotworu wzrasta u osób, które jedzą przypalone tosty oraz dodają do potraw niskotłuszczowe dressingi
Shutterstock
5 Ostatnie alarmujące doniesienia dotyczą barwników spożywczych w napojach gazowanych
Shutterstock
6 Dawniej na cenzurowanym - jako produkty rakotwórcze - były pączki i hot-dogi
Shutterstock
7 Aby dojść do tych wniosków, autorzy badania przeanalizowali losowo wybrane produkty z ksiażki "Boston Cooking-School Cook Book". Okazało się, że na temat 40 produktów z 50 wybranych są informacje, jakoby były one rakotwórcze (pozostałe 10 produktów nie było zbyt popularnych) Co ciekawe, wśród produktów, których spożycie wiązane jest z ryzykiem raka, jest nie tylko sól czy cukier, ale nawet mąka, cytryna czy nawet marchewka
Shutterstock