Uczeni z Leicester University zaobserwowali, że picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie może działać antynowotworowo. Zawarty w winie resweratrol zapobiega rozwojowi raka jelita grubego. Takie wnioski płyną z eksperymentu na myszach genetycznie zaprogramowanych do rozwoju tego typu nowotworu (wyniki zostały opublikowane na łamach „Science Translational Medicine”). W jego trakcie gryzonie spożywały codziennie dawkę resweratrolu odpowiadającą kieliszkowi czerwonego wina. Nie miały przy tym zmodyfikowanej diety, a terapia przyniosła zadowalające rezultaty.
Resweratrol znajduje się w skórce czerwonych winogron i nadaje im intensywny kolor. Jest silnym antyoksydantem, więc zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są m.in. za przedwczesne starzenie się oraz choroby układu krążenia. Najlepszym jego źródłem oprócz winogron są owoce jagodowe, mniej jest ich w skórce pomidorów i kakao.
Wcześniejsze badania na gryzoniach wykazały, że resweratrol wydłuża im życie.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>