Zalecenie wprowadzenia do menu przekąsek bogatych w witaminę E dotyczy zwłaszcza osób w średnim i starszym wieku. Orzeszki i suszone morele - poza swym działaniem antynowotworowym - pomagają także chronić przed chorobami serca i wspomagają wzrok.
Dr Wei Zhang z Shanghai Cancer Institute przeanalizował dane dotyczące niemal 133 tysięcy, w tym 267 pacjentów z rakiem wątroby. Badanie dotyczyło wyłącznie ludzi żyjących w Chinach - kraju, w którym co roku odnotowywanych jest 54 procent wszystkich przypadków raka wątroby.
Badacz porównał menu osób, u których zdiagnozowano nowotwór z jadłospisem tych, którzy nie szczędzili sobie smakołyków bogatych w witaminę E.
Znaleźliśmy jasną zależność między przyjmowaniem witaminy E a ryzykiem wystąpienia nowotworu wątroby - stwierdza dr Wei Zhang.
Rak wątroby jest trzeci na liście najbardziej śmiertelnych nowotworów na świecie i piąty jeśli chodzi o częstotliwość rozpoznań u mężczyzn, a siódmy u kobiet. Około 85 procent przypadków jest diagnozowanych już w zaawansowanym stadium choroby.
Wyniki badania zostały opublikowane w periodyku Narodowego Centrum Nowotworów.