Wysoki poziom cholesterolu u kobiet po menopauzie może znacząco zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy z Florida State University sprawdzili, jak można temu zapobiec. Zaobserwowali, że wystarczy przez sześć miesięcy jeść dwa jabłka dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu o jedną czwartą. A stąd prosta droga do utrzymania układu krążenia i serca w świetnej kondycji.

Reklama

W badaniu wzięło udział 160 kobiet, a jego wyniki zostały opublikowane na łamach "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Jak podaje "Daily Telegraph", około 45 proc. kobiet w Wielkiej Brytanii cierpi na choroby serca, zaś udar mózgu jest najczęstszą przyczyną zgonów wśród pań po menopauzie.

Warto przypomnieć, że w 2009 roku polscy naukowcy udowodnili, że spożywanie dwóch jabłek dziennie o połowę zmniejsza ryzyko raka jelita grubego u dorosłych.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>