Grypa jest wirusową chorobą zakaźną układu oddechowego. Atakuje nagle i z wielką siłą. Objawia się wysoką gorączką, zmęczeniem, bólem głowy i gardła, kaszlem i katarem. Nie można wyleczyć jej antybiotykami. Chory może stosować leczenie objawowe i przyjmować środki przeciwgorączkowe, łagodzące ból gardła, kojące dolegliwości mięśniowo-kostne, udrażniające nos. Warto również wypróbować babcine recepty.
Syrop cebulowo-czosnkowy
Posiekaj ząbki czosnku (cała główka czosnku) i pokrój na krążki dwie duże cebulę. Przełóż je do miski, układając na przemian warstwami. Na koniec zalej miodem (około 5 łyżek) oraz sokiem z 2-3 cytryn. Odstaw na dobę w temperaturze pokojowej, by syrop się zamarynował. Odcedź miksturę i pij trzy razy dziennie po łyżce. Syrop należy przechowywać w lodówce.
Okłady z liści kapusty
Potrzebujesz świeżej kapusty. Kilka jej liści zanurz na chwilę w przegotowanej gorącej wodzie. Następnie ostrożnie wyjmij i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Ciepłe liście połóż na szyi i owiń szalikiem. Przytrzymaj taki rozgrzewający okład przez kilka minut i zrób kolejny. Prozdrowotnie zadziała ciepło, jak również zawarte w liściach kapusty związki siarki oraz sól potasowa, które powstrzymują rozwój stanu zapalnego.
Mleko z miodem
Ta lecznicza mikstura ma dobrą prasę u lekarzy. Także wielu chorych ją stosuje, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Ugotuj mleko i lekko ostudź. W ciepłym rozprowadź trzy łyżeczki miodu pszczelego i jedną łyżeczkę masła. Możesz również dodać dwa rozdrobnione ząbki czosnku i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Miód chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia, likwiduje uczucie suchości w gardle i zwalcza ropną wydzielinę. Odnawiając odpowiednie nawilżenie błon śluzowych, pomaga przezwyciężyć katar. Ma również działanie napotne, co sprzyja obniżeniu gorączki.
W leczeniu grypy warto stosować miód odmianowy, tj. tymiankowy, szałwiowy, lipowy, malinowy i lawendowy.