Lekarze zalecają, aby kobiety na kilka miesięcy przed poczęciem przyjmowały kwas foliowy, niestety prawie 70 procent ciąż nie jest planowana. Dlatego panie powinny uzupełniać dietę kwasem foliowym - radzi dietetyk kliniczny - Hanna Stolińska- Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Z badań wynika, że zaledwie co 3 kobieta przyjmuje regularnie kwas foliowy przed ciążą, co pozwala zapobiegać powstawaniu wad rozwojowych.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz dodaje, że niedobór kwasu foliowego czyli witaminy B9 może też być przyczyną anemii, szczególnie u osób, które nie jedzą mięsa. Wpływa też na funkcjonowanie układu nerwowego koncentrację, a nawet depresję.
Bogatym ich źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, jak brukselka, szpinak, kapusta włoska, sałata; poza tym wątróbka, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe szparagi, brokuły oraz banany i sok z pomarańczy.
W niektórych krajach kwasem foliowym wzbogaca się mąkę i chleb.