Dieta na zdrowie… psychiczne. Walczy z depresją, łagodzi lęki
1 Łagodzi również objawy choroby dwubiegunowej oraz symptomy zespołu stresu pourazowego. Może zapobiegać psychozie. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich (makreli, sardynkach, łososiu), orzechach, ostrygach
Shutterstock
2 Biorą udział w procesach metabolicznych w mózgu i w efekcie działają antydepresyjnie. Kwas foliowy w dużej ilości znajduje się w zielonych roślinach liściastych, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach. Bogatym źródłem witamin z grupy B są jaja, nabiał, sery, produkty pełnoziarniste
Shutterstock
3 Aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu tryptofanu niezbędnego do produkcji serotoniny - "hormonu szczęścia". Są pomoce w leczeniu uzależnień, schizofrenii, zachowań kompulsywnych. Znajdują się również w owocach morza, orzechach i roślinach strączkowych
Shutterstock
4 Niedobór minerałów prowadzi do obniżenia nastroju, stanów lękowych i depresji. W cynk obfituje chude mięso, ostrygi, produkty pełnoziarniste, pestki dyni i orzechy. Bogatym źródłem magnezu są orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste, soja. Natomiast żelazo znajduje się m.in. w nieprzetworzonym mięsie, szpinaku, orzechach
Shutterstock
5 Badania pokazują, że osoby, które mają niedobór witaminy D, są bardziej zagrożone schizofrenią i depresją. Witamina D wytwarzana jest w organizmie pod wpływem słońca, jak również znajduje się w tłustych rybach i grzybach
Shutterstock
6 Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i w efekcie zapobiegają demencji, jak również depresji. Antyoksydanty w dużej ilości znajdują się m.in. w jeżynach, jagodach, winogronach, malinach, cebuli, czosnku, kapuście, jak również ziej i czarnej herbacie oraz kawie
Shutterstock
7 Zapobiegają stanom zapalnym w organizmie, także w układzie nerwowym. Znajdują się w kefirze i jogurcie, kiszonej kapuście
Shutterstock