10 produktów najzdrowszych na świecie [RANKING]
1 Cytryna obfituje w witaminę C, która pomaga utrzymać poziom cholesterolu w normie (podnosi poziom dobrego cholesterolu - HDL) oraz wzmacnia kości. Duża ilość przeciwutleniaczy zapobiega rozwojowi raka i chroni przed stanami zapalnymi w organizmie
Shutterstock
2 Nie tylko są bogatym źródłem witaminy C, ale i K, która jest istotna w procesie krzepliwości krwi oraz zapewnia dobre uwapnienie kości (chroni przed osteoporozą). Wiele niezależnych badań naukowych wykazało, że regularne spożywanie brokułów zapobiega rozwojowi niektórych typów nowotworów
Shutterstock
3 Ważne, by była gorzka, tzn. zawierała dużą ilość kakao. Taka pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i - ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy - zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu i rozwój raka
Shutterstock
4 Obfitują w kwas foliowy. Jeden batat dostarcza taką samą ilość kwas foliowego co kubek szpinaku lub brokułów. Jest też źródłem cennej witaminy A (wzmacnia odporność, chroni wzrok, zapobiega zakażeniom). Badania wykazały, że wzmacniają odporność i chronią przed rakiem
Shutterstock
5 Cenimy go przede wszystkim za zawartość dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają serce, chronią przed depresją i zapobiegają rozwojowi raka. Znajdująca się w nim niacyna wzmacnia mózg, poprawia pamięć i chroni przed alzheimerem
Shutterstock
6 Obfitują w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które usprawniają pracę układu krążenia, chronią przed zawałem i udarem, jak również obniżają poziom złego cholesterolu
Shutterstock
7 Znajdujące się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Duża ilość błonnika sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale i zapobiega chorobom serca
Shutterstock
8 Uważany jest za naturalny antybiotyk, gdyż zwalcza wiele bakterii, obniża gorączkę. Znajdujące się w nim allicyny zwalczają również choroby pasożytnicze układu pokarmowego
Shutterstock
9 Zawiera dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które wzmacniają oczy. Wiele badań naukowych wykazało, że szpinak jest jednym z najsilniej działających antynowotworowo warzyw
Shutterstock
10 Regularne spożywanie fasoli chroni zarówno przed chorobami serca (obniża ich ryzyko nawet o jedną piątą), jak również rozwojem raka piersi
Shutterstock