9 produktów na poprawę płodności. Dieta przyszłych rodziców
1 Obfituje w minerały, witaminy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany i błonnik. Jest znakomitym źródłem witaminy E, która – jak wykazały badania – korzystnie wpływa na endometrium (błonę śluzową macicy), a więc przyczynia się do polepszenia warunków dla implantacji zarodka. Awokado zawiera również sporo kwasu foliowego, który jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju płodu i zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad wrodzonych. Warto jeść awokado z pieczywem (plastry awokado zamiast np. wędliny) lub jak składnik sałatek warzywnych
Shutterstock
2 Jest bardzo pożywna i zdrowa. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, który pobudza wytwarzanie progesteronu – hormonu, który m.in. przygotowuje macicę do przyjęcia zarodka. U mężczyzn może poprawić jakość nasienia (wynika z badań publikowanych na łamach „Fertility and Sterility”). Dynia piżmowa świetnie smakuje w zupie z dodatkiem curry lub pieczona, przyprawiona czosnkiem, pieprzem i tymiankiem
Shutterstock
3 Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu, które hamują procesy starzenia się i tym samym zapobiegają niepłodności związanej z wiekiem. Poprawiają przepływ krwi, także do macicy, co ułatwia implantację zarodka. Warto jeść buraki na surowo, skropione oliwą z oliwek, octem balsamicznym i przyprawione czosnkiem
Shutterstock
4 Zawiera białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które – jak wynika z badań – są cenne w leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn (pozytywnie wpływają na ilość i jakość plemników)
Shutterstock
5 Zawierają dużą ilość choliny i witaminy E, które korzystnie wpływają na rozwój płodu. Jajka poprawiają też jakość plemników i przyczyniają się do ich lepszej ruchliwości. Znajdująca się w jajkach witamina D z kolei przyczynia się do utrzymania hormonów płciowych w normie
Shutterstock
6 W starożytnej Persji były uważane za symbol płodności i w niektórych krajach nadal tak są postrzegane. Badania pokazują, że picie soku z granatów w ciąży zapobiega uszkodzeniom mózgu u dziecka. Granaty są bogate w wiele substancji odżywczych, w tym witaminę C, K oraz kwas foliowy. Hamują procesy starzenia się, mają właściwości antynowotworowe i sprzyjają dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego
Shutterstock
7 Korzystnie wpływają na jakość nasienia, bo są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Już garść orzechów włoskich codziennie zwiększa żywotność i ruchliwość plemników. Orzechy zawierają też witaminę E, która sprzyja prawidłowej budowie endometrium
Shutterstock
8 Zawierają białko roślinne, na które wzrasta zapotrzebowanie w okresie ciąży
Shutterstock
9 Obfitują w witaminę C i kwas foliowy. Niedobór kwasu foliowego u mężczyzn może zmniejszyć ruchliwość plemników
Shutterstock