W stu gramach znajduje się jedynie 80 kcal i tylko 0,1% tłuszczu. Nie tylko są lekkostrawne, lecz także sycące, dlatego wystarczy mała porcja, aby zaspokoić głód. Zawarty w nich błonnik przyspiesza procesy trawienne i reguluje poziom cholesterolu. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w małych porcjach na parze albo w mundurkach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Obierając je, powinniśmy pamiętać, by skórka była jak najcieńsza - to pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych. Unikajmy jedzenia zielonych ziemniaków, ponieważ mogą one zawierać trujące toksyny. Warto wiedzieć, że odmiana fioletowa obniża ciśnienie krwi.
Według powszechnej opinii, będąc na diecie, powinniśmy zrezygnować z jedzenia ziemniaków. Okazuje się jednak, że nie są one tak wysokokaloryczne, jak może się wydawać.
Reklama
Reklama
Reklama