5 powodów, dla których warto pić gorącą czekoladę
1 Badania naukowe wykazały, że picie gorącej czekolady przyczynia się do zwiększenia potencjału umysłowego i poprawia ogólny stan zdrowia mózgu. Znajdujące się w niej flawonoidy zwiększają przepływ krwi i lepiej dotleniają mózg, co poprawia zdolność kojarzenia i zapamiętywania. Przy okazji poprawia nastrój. Warto pić dwa kubki gorącej czekolady dziennie
Shutterstock
2 Jak ustalili m.in. naukowcy z Cornell University, gorąca czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino. Dodatkowo wiele przeciwutleniaczy uwalnianych jest w trakcie podgrzewania. Chronią one przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za starzenie się organizmu, uszkodzenie komórek i powstanie nowotworów
Shutterstock
3 Ten smaczny napój obfituje w aminokwasy biorące udział w wytwarzaniu serotoniny. Dzięki zawartości magnezu pomaga zwalczać stres, lęk i depresję. Gorąca czekolada przyczynia się do niemal natychmiastowej poprawy nastroju
Shutterstock
4 Zawiera polifenole, które obniżają ciśnienie krwi i tym samym zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Pij ją jednak z umiarem (najlepiej dwie filiżanki dziennie), bo zawiera cukier i tłuszcze nasycone, które mogą przyczynić się do rozwinięcia chorób metabolicznych
Shutterstock
5 Ciemna, gorzka czekolada wywołuje uczucie sytości na dłużej. Poza tym daje zastrzyk energii, dzięki czemu jesteśmy bardziej aktywni fizycznie i spalamy więcej kalorii
Shutterstock