Dietetyczne hity. Zajadaj się nimi zdrowo!
1 To ziarno jest pożywieniem kanarków i - jak przekonują naukowcy - zapewnia im długowieczność. Jest znakomitym źródłem białka, które docenią zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej. Uczeni odkryli w 2013 roku nową odmianę mozgi kanaryjskiej, którą mogą spożywać ludzie. Przygotowuje się z niej m.in mąkę do wypieku pieczywa
Shutterstock
2 Króluje w japońskiej kuchni. Jest mieszanką siedmiu różnych przypraw. Zawiera np. chili, prażoną skórkę pomarańczy lub mandarynki, czarny i biały sezam, nori, imbir i len. Nie ma soli, ale znakomicie nadaje się do przyprawiania ryb, kurczaka oraz dań z makaronem. Obfituje w przeciwutleniacze. Obniża ryzyko nadciśnienia i schorzeń serca
Shutterstock
3 Ceniona jest zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu. Jest bardzo pożywna. Obfituje w czarne antocyjany - naturalne barwniki, które pomagają w leczeniu stanów zapalnych, nowotworów i chorób serca
Shutterstock
4 Zachwyca dietetyków ogromną zawartością zdrowych kwasów nienasyconych. Używa się go w najlepszych kuchniach świata. Lekarze podkreślają, że skutecznie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL
Shutterstock
5 Już w 2007 roku w eksperymencie na szczurach wykazano, że czarna soja znakomicie odchudza i chroni przed otyłością. Teraz ma swoje "pięć minut" jako produkt obowiązkowy dla osób na diecie. Polecana jest także kobietom po menopauzie
Shutterstock
6 Ser ten obfituje w białko i jest polecany dla osób na diecie odchudzającej, która grozi utratą masy mięśniowej. Znakomicie wzmacnia kości
Shutterstock
7 To niezbyt popularne warzywo jest sycące, a przy tym niskokaloryczne i obfituje w błonnik. Pomaga zrzucić wagę i dba o płaski brzuch. W smaku przypomina szparagi i przez wielu kucharzy uważana jest za wyjątkowo wykwintną
Shutterstock
8 O tej mieszance przypraw jest coraz głośniej. Zawiera m.in. tymianek, sól i prażony sezam. Wykorzystywana jest jako marynata np. do kurczaka i zmniejsza ryzyko zakażeń pokarmowych, bo "zwalcza" patogeny znajdujące się na mięsie. Na Bliskim Wschodzie jest składnikiem wielu dań, często serwowana jest w miseczce z oliwą
Shutterstock
9 To bezglutenowe ziarno jest bogate w aminokwasy (zawiera je wszystkie, łącznie z metioniną, cysteiną i lizyną), wapń i witaminę C. Zawiera bardzo dużo błonnika. Najnowsze badania pokazały, że chroni przed nowotworem jelita grubego
Shutterstock
10 Od wielu lat nie brakuje jej dobrej prasy. Uczeni przewidują, że rok 2014 też będzie do niej należał. Nie brakuje bowiem miłośników kawy na dobry początek dnia oraz napoju, który z chęcią popija się podczas pracy. Do tej pory wiemy, że mała czarna zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów i cukrzycy oraz chroni przed przedwczesnym zgonem. Świetnie działa też na skórę. Ciekawe, czego dowiemy się o niej w tym roku...
Shutterstock
11 W wielu badaniach naukowych dowiedziono, że sok z buraków znakomicie wpływa na mózg, obniża ciśnienie krwi i poprawia wyniki sportowe. Dietetycy przewidują, że w tym roku powstanie wiele przepisów na koktajle i soki z burakami w roli głównej
Shutterstock
12 Wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Buduje prawidłową florę bakteryjną jelit i dzięki temu chroni przed chorobami autoimmunologicznymi oraz cukrzycą. Zawarte w nim probiotyki odgrywają znaczącą role w walce z otyłością i przewlekłym stresem
Shutterstock
13 Zachwyca wysoką zawartością wapnia i cynku. Badania wykazały, że spożywanie nasion sezamu pomaga utrzymać poziom glukozy w ryzach i wspomaga leczenie cukrzycy
Shutterstock
14 Wiele badań naukowych wykazało, że jabłka są bardzo zdrowe i najlepiej byłoby jeść je 365 dni w roku. Po pierwsze dlatego, że obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Po drugie, zmniejszają ryzyko stanów zapalnych jelita grubego. Po trzecie, zapobiegają rakowi piersi (badania z 2009 roku). Po czwarte wreszcie, zwiększają długość życia o około 10 procent
Shutterstock