Warto jeść ZIELONE. Zobacz 10 nieocenionych korzyści
1 1. Pomagają zapanować nad głodem i tłumią nadmierny apetyt. Kilka miesięcy temu dowiedziono, że produkty zawierające chlorofil hamują apetyt. W badaniu brało udział 20 kobiet z nadwagą. Panie miały ustalone menu - raz z warzywami zielonymi, innym razem bez. Po posiłkach z zielonymi warzywami deklarowały, że mają słabszy apetyt. Także wyniki badań krwi wykazywały stabilny poziom cukru we krwi
Shutterstock
2 2. Dbają o przyjemny zapach ciała. Tak wynika z obserwacji 62 pacjentów mieszkających w domach opieki, którzy do swojej diety wprowadzili zielone warzywa. Dodatkowo takie odżywianie się zmniejsza liczbę zaparć
Shutterstock
3 3. Pomagają leczyć rany. Stosowane zewnętrznie mają właściwości dezodorujące brzydko pachnące rany
Shutterstock
4 4. Chroni przed wchłanianiem toksyn z powietrza. Badania pokazały, że przyjmowanie chlorofilu (wraz z dietą lub w postaci tabletek) eliminuje z krwi aż 95 proc. toksyn pochodzących z powietrza
Shutterstock
5 5. Działają ochronnie na jelita. Smażone potrawy zawierają szkodliwe substancje, które mogą uszkadzać tkanki jelita grubego oraz DNA komórek jelita. Można jednak temu zapobiec, jedząc zielone warzywa
Shutterstock
6 6. Obfitują w przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za uszkodzenia komórek i rozwój nowotworów
Shutterstock
7 7. Mogą chronić przed rakiem. Jedno z badań naukowych wykazało, że mężczyźni, których dieta jest uboga w produkty zawierające chlorofil, są bardziej zagrożeni rakiem jelita grubego. Inne badanie pokazało, że chlorofil pobudza aktywność enzymów wątrobowych, które mają właściwości detoksykujące i mogą chronić przed czynnikami rakotwórczymi
Shutterstock
8 8. Hamują zakażenia grzybami Candida albicans, które mogą powodować depresję, problemy trawienne itp.
Shutterstock
9 9. Zielone liście stosowane zewnętrznie pomagają zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienia
Shutterstock
10 10. Leczą anemię. Chlorofil m.in. stymuluje wzrost erytrocytów
Shutterstock