Nie tylko czarna. Każda herbata ma moc
1 Dodaje energii i poprawia samopoczucie. Przed snem lepiej nie pić mocnego naparu, bo może powodować bezsenność. Zawarta w niej kofeina działa słabiej niż ta w kawie, lecz skutecznie orzeźwia. Poza tym wydłuża czas koncentracji. Czarna herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Obniża też poziom cholesterolu
Shutterstock
2 Od zawsze była uważana za produkt leczniczy. Zawiera więcej składników leczniczych niż herbata czarna i czerwona (częściowo sfermentowana). Obfituje w antyoksydanty, więc chroni przed rakiem. Korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i kondycję serca, m.in. zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu wspomaga leczenie zatruć pokarmowych
Shutterstock
3 Wspomaga odchudzanie, bo ułatwia spalanie tłuszczu. Reguluje poziom cholesterolu skuteczniej niż herbata zielona. Dzięki zawartości polifenoli spowalnia proces starzenia się organizmu i działa antynowotworowo. Pomaga na kaca i słynie z właściwości oczyszczających organizm z toksyn. Jej dobroczynne właściwości doceniają osoby z chorą wątrobą
Shutterstock
4 W jej produkcji wyspecjalizowali się Chińczycy, a u nas jest mało znana. Koneserzy herbaty chwalą jej delikatny, lekko czekoladowy, aromat. Zawiera niewiele kofeiny, ale i tak skutecznie orzeźwia. Wspomaga trawienie i usuwanie toksyn z organizmu
Shutterstock
5 Jest najtrudniej dostępnym i najdroższym rodzajem herbaty. Zachwyca subtelnym smakiem i aromatem. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości polifenoli nazywana jest eliksirem młodości. Działa antynowotworowo i chroni przed chorobami serca. Podnosi odporność organizmu skuteczniej niż herbata zielona
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję