Zamiast cukru. Oto zdrowe zamienniki
1 Podobno dorosły człowiek w ciągu roku zjada aż 50 kg cukru (cukier jest w wielu produktach gotowych i napojach), czyli nawet 27 łyżeczek dziennie. Zaledwie jedna łyżeczka cukru dostarcza 20 kcal. To tzw. puste kalorie, bo cukier nie ma żadnych właściwości odżywczych
Shutterstock
2 Po spożyciu cukru gwałtownie podnosi się poziom insuliny. To daje chwilowy zastrzyk energii, po czym poziom glukozy we krwi spada i pojawia się zapotrzebowanie na nową dostawę cukru, senność i wilczy głód. Nadmiar cukru odkładany jest w tkance tłuszczowej
Shutterstock
3 Wiele badań naukowych dowiodło, że cukier obniża odporność organizmu i sprzyja rozwojom infekcji. Poza tym przyspiesz starzenie się skóry, osłabia ścięgna i kości, jak również niszczy zęby. Cza wymienić go na zdrowe zamienniki, czyli naturalne substancje słodzące
Shutterstock
4 Jest wytwarzany poprzez gotowanie soku klonowego. Ma mniej kalorii niż miód. Zawiera witaminę B2, wapń i przeciwutleniacze. Badania dowodzą, że ma działanie zapalne i przeciwnowotworowe oraz może wspomagać leczenie cukrzycy
Shutterstock
5 To naturalny słodzik roślinny, który dodatkowo ma działanie lecznicze i pomaga przy nadciśnieniu oraz cukrzycy. Jest niekaloryczny, a jest zdecydowanie słodszy od cukru. Badania pokazały, że nie wywołuje próchnicy
Shutterstock
6 To naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczyć infekcje. Dodatkowo obfituje w antyoksydanty, a więc zwalcza wolne rodniki. Należy tylko pamiętać, że jest bardzo kaloryczny i jedna łyżeczka miodu to może być nawet 40 kcal
Shutterstock
7 Ten ciemnobrązowy, gęsty syrop jest odciekiem pozostałym po procesie rafinacji cukru trzcinowego na cukier biały. Może też być melasa buraczana, którą uzyskuje się przy produkcji cukru buraczanego. Zawiera wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B
Shutterstock
8 Przy przygotowywaniu niektórych potraw, deserów lub napojów warto korzystać z daktyli, które mają naturalnie silnie słodki smak. Do tego są bardzo zdrowe, bo zawierają witaminę A, B6, wapń i potas. W przypadku dzieci daktyle mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe cukierki
Shutterstock
9 Wybieraj naturalne substancje słodzące, a zrezygnuj ze sztucznych słodzików, tj. aspartam, sukraloza, acesulfam i sacharyn. Te słodziki są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży
Shutterstock