Poseł Niesiołowski miał rację. Warto jeść szczaw
1 Już w średniowieczu stosowano szczaw jako lekarstwo na gorączkę. Obecnie znane są jego inne prozdrowotne właściwości
Shutterstock
2 Szczaw pobudza apetyt. Jest dobrym "lekarstwem" dla niejadków
Shutterstock
3 Szczaw działa moczopędnie. Pomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn
Shutterstock
4 Szczaw działa krwiotwórczo. Jego właściwości docenią chorzy na anemię
Shutterstock
5 Szczaw obfituje w witaminę C (m.in. wzmacnia odporność) i prowitaminę A(m.in. dba o wzrok i zdrową skórę). Zawiera dużo wapnia i magnezu
Shutterstock
6 Szczaw jest bogaty w kwas szczawiowy, przez co trzeba jeść go w ograniczonych ilościach. Powinny go unikać osoby, które mają kamienie nerkowe lub problemy z woreczkiem żółciowym, jak również reumatyzm
Shutterstock
7 Młode liście szczawiu można jeść na surowo. Łodygi warto dodawać do sosów i zup. W Polsce najpopularniejsza jest zupa szczawiowa. Aby zneutralizować szkodliwe działanie szczawianów, warto do zupy dodawać śmietanę lub jogurt naturalny
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję