Sezon ogórkowy w pełni. Zdrowo go wykorzystaj
1 To nie jest warzywo, które obfituje w witaminy czy składniki mineralne, lecz zawiera ich umiarkowane ilości. Wyróżnia się w nim beta karoten, witamina C i K oraz witaminy z grupy B. Poza tym ogórek zawiera wapń, potas i magnez
Shutterstock
2 Badania naukowe wykazały, że ogórki pomagają leczyć cukrzycę i powinny być ważnym elementem diety diabetyków. Zawierają bowiem substancje insulinopodobne
Shutterstock
3 Sok z ogórków działa jak nawilżający i wybielający krem. Warto więc serwować skórze ogórkowe maseczki (czyli kłaść na twarz plasterki ogórka), a będzie odświeżona i wygładzona. Ogórek położony na powiekach zwalczy opuchliznę
Shutterstock
4 Ogórek jest niskokaloryczny, bo jego 100 g to zaledwie 6-8 kcal. Poza tym przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu, bo usprawnia pracę nerek i dróg moczowych
Shutterstock
5 Osoby cierpiące na schorzenia dróg moczowych powinny zajadać się ogórkami. te zielone warzywa pomagają również przy chorobach nerek, a zwłaszcza kamicy nerkowej
Shutterstock
6 Ogórki to jak arbuzy wśród owoców. Doskonale nawadniają organizm i gaszą pragnienie. Przyjmuje się, że w 96 proc. składają się z wody. Podczas upałów pomaga również ich orzeźwiający smak
Shutterstock
7 To przede wszystkim bomba witaminy C oraz probiotyków. Są nieocenione w okresie zimowy, kiedy warto wzmacniać odporność
Shutterstock
8 Pewnie nieraz słyszałaś, że nie wolno łączyć ogórków z pomidorami, a tak naprawdę z wszelkimi warzywami, które obfitują w witaminę C. Ogórek zawiera bowiem askorbinazę - enzym, który utlenia kwas askorbinowy, czyli niszczy witaminę C
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję