Bakalie na przekąskę
Wycieczki rowerowe czy górskie, a także długie spacery dodają pozytywnej energii, ale jednocześnie wymagają nie lada wysiłku. Aby mieć siłę na dalsze wyprawy dobrym rozwiązaniem będzie naturalna dawka witamin i mikroelementów w postaci bakalii. Jedną z takich pożywnych przekąsek są rodzynki, które ze względu na wysoką zawartość manganu, miedzi oraz witaminy B6, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. W ten sposób można zachować formę na cały aktywny dzień! Bakaliowa kompozycja przyda się również miłośnikom relaksu nad wodą – dowolnie skomponowaną mieszankę ulubionych bakalii można śmiało włożyć do pudełeczka i trzymać w torbie. Naturalna porcja energii zawsze pod ręką.
Bakalie na urodę
Bakalie sprawdzają się nie tylko jako dodatek do deserów czy pyszna przekąska między posiłkami. Stanowią one również doskonały, naturalny składnik domowych kosmetyków, dzięki którym w szybki sposób można odżywić ciało na lato. W celu szybkiej regeneracji skóry twarzy, która najbardziej narażona jest na działanie promieni słonecznych, warto wykorzystać kosmetyki przygotowane z naturalnych, domowych składników. Najlepiej sprawdzi się wówczas odżywcza maseczka z miodem i migdałami.
Migdałowa maseczka regenerująca
Składniki:
3 łyżki drobno posiekanych migdałów Bakalland
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać i nałożyć na twarz na 15 minut omijając okolice oczu i ust. Następnie zmyć ciepłą wodą.
Migdałowa maseczka doskonale nawilży twarz, zapobiega starzeniu się skóry, a przy tym usunie oznaki zmęczenia. Z kolei miód i cytryna działają przeciwbakteryjnie oraz nadają skórze odpowiedniego blasku.
Kulinarne eksperymenty z bakaliami
Nic tak nie ochłodzi latem i nie poprawi samopoczucia, jak… sorbet malinowy! Delikatny i orzeźwiający smak sprawi, że nawet będąc cały dzień w pracy poczujemy smak wakacji.
Malinowy sorbet z żurawiną
Składniki:
1 kg świeżych malin
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki soku malinowego
100 g suszonej żurawiny Bakalland
sok z cytryny
świeża mięta
Przygotowanie:
Maliny myjemy i miskujemu, dodając do nich kilka kropel soku z cytryny. Po zmiksowaniu przepuszczamy owoce przez sito tak, aby pozostały na nim pestki. Do zmiksowanych owoców dodajemy suszoną żurawinę Bakalland, dosypujemy cukier i dolewamy 3 łyżeczki soku malinowego. Całość miksujemy i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki. Gdy sorbet zacznie zamarzać (czyli po około 2 godzinach) wyjmujemy z zamrażarki i mieszamy. Czynność należy powtarzać co około 30 minut do momentu, jak całkowicie nie zamarznie. Bezpośrednio przed podaniem deseru wyjmujemy go z zamrażarki i udekorujmy kilkoma listkami świeżej mięty oraz całymi owocami suszonej żurawiny.