Zamiast przerwy na kawę przerwa na bulion? Taki pomysł ma Sarah Maber która przekonuje, że zupa mięsna dodaje energii lepiej niż napój z kofeiną. Jak przygotować bulion? Potrzebne są tuszki z kury albo kości wołowe. Pierwsze gotuje się przez 8-12 godzi z dużą ilością warzyw oraz ziół, a do gotowej zupy dodaje się cytrynę i natkę pietruszki. Drugie wymagają większej ilości czasu na przygotowanie. Kości wołowe powinny być gotowane przez minimum 12 godzin, z dużą ilością czosnku, ziołami, warzywami i przecierem pomidorowym, a na koniec przyprawia się bulion sokiem z lionki, imbirem i chili. Do obu zup warto dodać na samym początku gotowania ocet jabłkowy, który pomaga wyodrębnić minerały.
Bulion jest podstawowym elementem modnej w ostatnim czasie diety paleo. Obfituje w wapń i kolagen (wygotowywany z kości), co korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Jest pożywny i syci na długo. Zawiera również fosfor, magnez, sód, potas. Może łagodzić bóle stawów i brzucha, zapobiegać bezsenności i stanom niepokoju oraz zwalczać zmęczenie. W Indiach i Chinach uważa się, że znakomicie wzmacnia odporność i działa jak "lek" na wypadek infekcji.