Warszawa
Reklama

Szkodzą na mózg. 5 produktów, którymi lepiej się nie objadać

7 kwietnia 2015, 07:38
Eksperci z National Institute on Aging opracowali dietę, która ma minimalizować ryzyko zachorowania na alzheimera. Nazwali ją MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Wytypowali 10 produktów, które powinniśmy jeść jak najczęściej: zielone warzywa liściaste, warzywa, fasolę, produkty pełnoziarniste, orzechy, borówki, ryby, drób, oliwę z oliwek, umiarkowaną ilość czerwonego wina. Wymienili również pięć produktów, których lepiej unikać, bo spożywane w nadmiarze mogą szkodzić na mózg
Eksperci z National Institute on Aging opracowali dietę, która ma minimalizować ryzyko zachorowania na alzheimera. Nazwali ją MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Wytypowali 10 produktów, które powinniśmy jeść jak najczęściej: zielone warzywa liściaste, warzywa, fasolę, produkty pełnoziarniste, orzechy, borówki, ryby, drób, oliwę z oliwek, umiarkowaną ilość czerwonego wina. Wymienili również pięć produktów, których lepiej unikać, bo spożywane w nadmiarze mogą szkodzić na mózg / Shutterstock
Jeśli chcesz cieszyć się bystrym umysłem do późnej starości, postaw na aktywność fizyczną, łamigłówki intelektualne i odpowiednią dietę.

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Powiązane

Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz
Reklama