Tymczasem projekt Zachowaj Równowagę przynosi efekty, uczestnicy zredukowali masę ciała średnio o 5 kilogramów, a łącznie stracili 1421 kilogramów. W bezpłatnych 12-tygodniowych programach organizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia wzięły dotychczas udział 354 osoby. Projekt jest kampanią społeczną w ramach szwajcarsko-polskiej współpracy.
Emilia Straszewska - koordynator programu realizowanego w Uniejowie mówi, że uczestnicy mają kompleksową opiekę i pomoc. Mają zajęcia rehabilitacyjne jak i pomoc psychologa, który pomaga utrzymać motywację oraz porady dietetyka. Pacjenci są zdziwieni, że nie otrzymują gotowego jadłospisu, tylko instrukcje jak go ułożyć.
Doktor Wioleta Respondek z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że ponad 60 procent uczestników straciło minimum 4 kilo. Każdy utracony kilogram to zysk na zdrowiu - przekonuje. Dodaje, że u pacjentów poprawiły się wyniki badań lipidowych, obniżył się poziom cholesterolu.
Hanna Stolińska - dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia zaleca, żeby spożywać regularnie 5 posiłków dziennie. Według niej, żeby schudnąć trzeba jeść i "nakręcać " metabolizm a organizm musi mieć pewność, że o odpowiedniej porze otrzyma posiłek. Natomiast trzeba dobierać odpowiednie produkty: pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce a ograniczać tłuszcze i słodycze.
W Polsce mamy blisko 60 procent osób z nadmierną masą ciała. Ten problem narasta, zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Szacuje się, że leczenie otyłości i jej powikłań pochłania około jedna piątą budżetu przeznaczonego na opiekę zdrowotną.