Brytyjscy naukowcy z University of Oxford zachęcają do jedzenia jabłek. Policzyli nawet, że gdyby osoby po 50. roku życia spożywały codziennie jedno jabłko, można byłoby uniknąć aż 8500 zgonów z powodu zawału serca i udaru mózgu – czytamy w serwisie naukowym BBC News omawiającym publikację w „British Medical Journal”.

Według naukowców jabłko działa na układ krążenia podobnie jak statyny leki, które m.in. obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej. To ważne w przypadku osób po 50. roku życia, które są w grupie ryzyka chorób naczyniowych, a dodatkowo rzadko stosują się do zaleceń spożywania pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.

Jabłka są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Zawierają błonnik, więc wspomagają trawienie. Jedno jabłko dostarcza średnio około 36 kcal.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>