Brokuły - to ich przede wszystkim dotyczy ta zasada. Warzywa te są cennym źródłem substancji o trudnej nazwie, ale cudownych właściwościach. Chodzi o sulforafan, fitochemiczny związek o działaniu nie tylko przeciwnowotworowym, ale również przeciwzapalnym.
Z kolei aby sulforafan mógł powstać, musi zadziałać mirozynaza - enzym występujący w roślinach. Natomiast gotowanie w wodzie i traktowanie brokułów mikrofalami w mikrofalówce przerywa ten łańcuch, niszcząc mirozynazę. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy, którzy opublikowali wyniki badań na kongresie Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research).
Jest jednak nadzieja. Aby uchronić brokuły przed utratą ich przeciwnowotworowych właściwości, należy gotować je na parze - radzą uczeni. To ma sens nie tylko z naukowego punktu widzenia, bo przecież brokuły gotowane na parze są smaczniejsze. Warto więc połączyć przyjemność smaku z pożytecznym działaniem.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>