Liście pokrzywy to cenne źródło wielu witamin, w tym przede wszystkim C, E, A, K i z grupy B. Poza tym obfitują w żelazo. Dzięki temu pomaga zwalczyć anemię, zaburzenia pracy układu krwionośnego oraz problemy z krwotokami z nosa. Jej właściwości doceniają osoby z wysokim poziomem cholesterolu i cierpiące na napady kaszlu.
Pokrzywę można zaparzać i pić z niej napar. Albo przygotowywać z niej dania i pożywne sałatki.
Młodą pokrzywę (taka parzy słabiej) należy dobrze umyć i zalać wrzątkiem, a następnie posiekać i dodawać np. do ugotowanego makaronu lub puree ziemniaczanego. Smak poprawi odrobina majonezu lub jogurtu greckiego z czosnkiem i innymi przyprawami.
Sparzone listki można też mieszać z pomidorami koktajlowymi i szczypiorkiem, a na koniec skropić octem jabłkowym. Ta lekka sałatka jest dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej.
Wykwintnym daniem obiadowym może być zupa z pokrzywy. Należy ugotować pokrzywę w małej ilości wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie dodać do ugotowanej wody z kostką rosołową. Doprawić słodką śmietaną i podawać z białym serem pokrojonym w kostkę.