Dziś, 25 maja, obchodzony jest Światowy Dzień Mleka.
Profesor Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że mleko jest bardzo ważnym składnikiem diety człowieka od urodzenia do późnej starości. Zawiera składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. Jedna szklana dostarcza uczniowi 20 procent dziennego zapotrzebowania na białko, 25 procent na wapń. Poza tym mleko zawiera witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowy rozwój układu nerwowego i mózgu, witaminę A mającą wpływ na wzrok oraz witaminę D.
Nie wszyscy jednak mogą pić mleko z powodu uczuleń i alergii. Szczególnie dorośli i ludzie starsi narzekają, że mleko powoduje sensacje żołądkowe - mówi profesor Charzewska. Dzieje się tak, bo osoby te przestały pić mleko i spożywać jego produkty. W efekcie enzym - laktaza, który jest w błonie śluzowej żołądka zanikł, a jest on niezbędny do trawienia cukru mlecznego - laktozy.
Profesor Jadwiga Charzewska wskazuje, że alternatywą dla osób, które nie lubią mleka lub nie mogą go pić, są produkty nabiałowe: kefiry, jogurty, biały lub żółty ser.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>